Danubeparks step 2.0 | Konferencija o crnim topolama

Danubeparks step 2.0 - Konferencija o crnim topolama

DANUBEPARKS TOPOLE – ZAŠTITA CRNE TOPOLE

Kongresni centar “Master”, Hajduk Veljkova 11, Novi Sad, četvrtak, 24.04. – petak, 25.04.2014.

http://www.danubeparks.org/files/1902__MG_5637.JPG

Konferencija o Crnim topolama održana u periodu od 24. do 25. aprila 2014. godine u Novom Sadu okupila je menadžere zaštićenog područja, preduzeća za menadžment u šumarstvu i nevladine organizacije za zaštitu prirode. Konferencija je pružila priliku za razmenu iskustava i umrežavanje među predstavnicima dunavske regije, ali i šansu da se predstave značajni rezultati DANUBEPARKS STEP 2.0 projekta. Monografija o Crnoj Topoli koja pokazuje rezultate mapiranja i genetske analize crnih topola duž reke, objavljena je tačno na vreme za prezentovanje iste na konferenciji.

Tokom prvog dana, diskutovano je o upravljanju plavnim šumama i konzervaciji crnih topola iz više različitih perspektiva. S jedne strane je predstavljena Monografija o Crnoj Topoli i među međunarodnim ekspertima je diskutovano o rezultatima genetskih istraživanja u dunavskoj regiji. Monografija je privukla dosta pažnje i zaključak je da bi mogla predstavljati važan kamen temeljac za buduće aktivnosti DANUBEPARKS. S druge strane, fokus je stavljen na pilot projekte različitih partnera u projektu: ponovno pošumljavanje, dodatne analize i restauracija prirodnog podmlađivanja sve sa ciljem jačanja crne topole duž Dunava.

Drugi dan konferencije predstavljao je prostor za praktičnu razmenu iskustava tokom posete terenu u močvarama u Apatinu unutar specijalnog prirodnog rezervata Gornje Podunavlje. Izlet je služio ne samo radi demonstracije praksi upravljanja i napora za očuvanje crne topole u ovom zaštićenom području u Srbiji, već je i omogućio neformalne razgovore među stručnjacima kao osnovu za dalju saradnju.

Održavanje konferencije je takođe poslužilo da se organizuje sastanak Upravnog odbora dan ranije (23. aprila 2014.). Pored priprema buduće strukture DANUBEPARKS mreže, proširenje je bilo važna tema: Mala mocvara u Braili (Rumunija), Iron Gates Prirodni park (Rumunija), Institut za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije (Hrvatska, upravljanje zaštićenim područjima duž Dunava i Drave), Arbeitskreis Wachau (Austrija, snažno uključeni u upravljanje Natura2000 područja Wachau) , Landkreis Passau (Nemačka, upravljanje Natura2000 oblast Passau-Jochenstein) su prihvaćeni kao posmatrači u mrežu. Oni će biti u bližoj saradnji sa DANUBEPARKS, dobijati sve informacije i učestvovati u odabranim aktivnostima. Do kraja tekućeg projekta, oni svi imaju perspektivu da postanu punopravni partneri mreže. Drugi dan konferencije predstavljao je prostor za praktičnu razmenu iskustava tokom posete terenu u močvarama u Apatinu unutar specijalnog prirodnog rezervata Gornje Podunavlje. Izlet je služio ne samo radi demonstracije praksi upravljanja i napora za očuvanje crne topole u ovom zaštićenom području u Srbiji, već je i omogućio neformalne razgovore među stručnjacima kao osnovu za dalju saradnju.